Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 07. ožujak 2022.

Videoigre su moćan alat. Uče djecu komunicirati, rješavati probleme i kreativno razmišljati, a istovremeno pomažu roditeljima zbližiti se sa svojim mališanima i bolje ih razumjeti.

Videoigre su jedna od najboljih aktivnosti kojima biste se trebali baviti sa svojom djecom - evo zašto.

1.Djeca koja igraju videoigre lakše rješavaju probleme u svakodnevnom životu

Istraživanja pokazuju kako djeca koja redovito igraju videoigre stječu bolje vještine planiranja, organizacije i razmišljanja. U videoigrama djeca uče pregovarati, planirati i isprobavati različite pristupe kako bi napredovali, a to utječe na razumijevanje i rješavanje problema s kojima se suočavaju u svakodnevici.

2.Videoigre potiču učenje

Videoigre pokrivaju tematiku iz različitih područja kao što su povijest, politika, arhitektura, društvena pitanja, kuhanje, crtanje... Igre kao što su Civilization, Age of Empires i Assassin's Creed razvijaju kod djece interes za učenjem o kulturama i povijesnim ličnostima te razumijevanje kako je povijest puno više od učenja godina napamet.

3.Djeca kroz videoigre vježbaju vještine socijalizacije

Videoigre su društvena aktivnost u kojoj se djeca druže sa svojim prijateljima, ali i roditeljima. PlayStation 5, Xbox i Nintendo prepuni su igara u kojima možete napredovati isključivo suradnjom s drugim igračima. Djeca pritom uče kako komunicirati, a dijeljenje zajedničkih interesa ih zbližava.

4.Videoigre potiču kreativnost

Kako bi dijete razvilo vještinu kreativnog razmišljanja, treba biti izloženo stimulirajućem okruženju, a malo je stvarnih situacija s toliko stimulansa kao u videoigrama.

Videoigre uče djecu prilagoditi se neočekivanim problemima, a istraživanje iz 2019. pokazuje kako se osobe koje igraju videoigre kao što je Minecraft poslije bolje snalaze u rješavanju zadataka na kreativan način.

5.Zajednička igra zbližava djecu i roditelje

Kada s djetetom igrate videoigre, pritom učite surađivati i komunicirati, a to je neizostavan alat u izgradnji bliskog odnosa punog povjerenja. Osim toga, zajednička igra olakšava razgovor, a to će potaknuti dijete kako bi s vama podijelilo svoje probleme i razmišljanja.

6.Lakše ćete pronaći zanimljive hobije za djecu u stvarnom životu

Videoigre pomažu usmjeriti djecu prema sličnim interesima u stvarnom svijetu. Primjerice, voli li vaše dijete brze igre s puno akcije, možda bi uživalo u borilačkim vještinama ili nogometu. Provodi li puno vremena igrajući kreativne videoigre u kojima puno stvara, možda ste roditelj budućeg animatora crtanih filmova, slikara ili arhitekta - upišite ga na tečaj crtanja.

7.Kroz videoigre upoznajemo djecu s etičkim pitanjima

Rasprave o životnim vrijednostima lakše su kada to radimo kroz izmišljene likove iz fantastičnih svjetova. Kada zajedno igrate, imate priliku razgovarati s djetetom o tome što bi ono napravilo u određenoj situaciji ili što neku odluku čini dobrom ili lošom.

Za kraj

Uz pravilno vođenje, djeca mogu mnogo toga naučiti igrajući videoigre. No, uvijek treba biti na oprezu kako igranje ne bi dovelo i do loših posljedica poput prekomjernog igranja, socijalne izolacije pa i pretilosti zbog premalo fizičke aktivnosti.  Dobro razmislite o svim pozitivnim i negativnom stranama igranja videoigara i razmislite zašto djetetu kupiti PlayStation 5 ili neku drugi konzulu. Imajte na umu naše savjete i omogućite djetetu da iskoristi samo pozitivne strane igranja videoigara.
 

Pogledaj odličnu gaming ponudu

 

*Članak je napisala: Petra Škofić - magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel