Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 06. prosinac 2023.

Nova linija Apple pametnih telefona dolazi s impresivnim hardverom i pouzdanim softverom čije sigurnosne značajke štite vaše podatke od neautoriziranih pristupa te vam omogućuju da ostanete sigurni u svakoj situaciji.

 

Za to je najviše zaslužan iOS 17, najnovija iteracija moćnog Appleovog operativnog sustava koja u ovoj verziji donosi poboljšane sigurnosne značajke. Osim s novim iPhone 15 i 15 Plus te iPhone 15 i iPhone 15 Pro Max, iOS 17 je kompatibilan i s nekoliko starijih modela iPhonea, što će se svidjeti korisnicima koji još nisu spremni na nadogradnju.

Sigurno do destinacije

Među najupečatljivijim novim sigurnosnim značajkama je opcija “Check in” u aplikaciji iMessages koja vašim bližnjima automatski javlja da ste sigurno stigli do svoje destinacije.

Značajka procjenjuje vrijeme koje vam je vremena potrebno do određene lokacije te obavještava odabrane kontakte kada stignete do destinacije. Značajka također kontaktima javlja kada kasnite, a ne pojavite li se na vrijeme i ne odgovorite li kontaktu na poruku, iPhone automatski s kontaktom dijeli najvažnije podatke poput rute kojom ste prolazili te stanje baterije uređaja.

Svi podaci koje uređaj prikuplja i šalje šifrirani su end-to-end enkripcijom, a to znači kako ih možete vidjeti samo vi i osobe koje su uključene u razgovor.

Sigurno pretraživanje interneta

Povećana sigurnost uvedena je i na internet preglednik Safari kroz nekoliko bitnih značajki.

Po novome Safari možete koristiti kroz različite profile. Primjerice, koristite li jedan iPhone poslovno i privatno, možete postaviti dva zasebna profila kako biste odvojili pretraživanja. Svaki profil zasebno sprema povijest, kolačiće, ekstenzije preglednika i lozinke.

Također je unaprijeđena sigurnost prilikom surfanja internetom u privatnom prozoru. Prozor za privatno pretraživanje od sada je zaključan i traži sekundarnu provjeru autentičnosti za pristup u obliku Face/Touch ID-ja ili šifre.

iPhone također uklanja sve identifikatore koje web stranice stavljaju na kraj URL-a kako bi mogle pratiti tko i s kojeg uređaja dolazi na njihov web. Opcija je automatski omogućena za pretraživanje u privatnom prozoru, ali možete je uključiti za svako pretraživanje interneta. Osim toga, od web stranica možete sakriti svoju IP adresu.

Sigurno dijeljenje lozinki

Dijelite li lozinke i pristupne ključeve s prijateljima i članovima obitelji, na iPhoneu to možete raditi u zaštićenom okruženju pomoću nove opcije koja omogućuje davanje pristupa lozinkama odabranim kontaktima za račune koje dijelite.

Opcija je dostupna u postavkama, a svim povezanim osobama omogućuje pristup, dodavanje i izmjenu lozinki koje se dijele.

Dodatne sigurnosne opcije

iPhone ima još jednu korisnu sigurnosnu značajku koja je za sada dostupna samo korisnicima u SAD-u. Značajka "Pomoć na cesti" omogućuje kontaktiranje američke verzije HAK-a pomoću satelita u situacijama kada osoba zapne na prometnici gdje nema signala.

Značajka korisniku omogućuje slanje poruke organizaciji za pomoć na cesti s podacima o vozilu i vrsti pomoći koja mu treba, a pomoć će mu stići čak i ako korisnik nije član dotične organizacije.

Ulaganje u sigurnost najviše se isplati

Zatvoreni ekosustav koji otežava širenje malware programa, napredne enkripcijske metode koje štite korisničke podatke te kreativne sigurnosni značajke pokazuju kako se čak i za napredni iPhone 15 Pro Max cijena nije pretjerana s obzirom na napredne funkcionalnosti uređaja.

 

Linija iPhone 15 pametnih telefona mudra je investicija za sve koji traže pouzdanost i vrhunsku zaštitu u digitalnom svijetu, uz dodatak nenadmašivih inovacija u tehnologiji i korisničkom iskustvu. S ovim uređajima Apple nastavlja postavljati visoke standarde u industriji, nudeći napredne funkcije koje se usklađuju s modernim sigurnosnim izazovima i korisničkim očekivanjima.

 

 

Autor:

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

https://www.linkedin.com/in/petrastarzik/

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel