Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 26. travanj 2022.

Napretkom tehnologije pametni telefoni postaju sve moćniji i napredniji, a mi kao korisnici ih koristimo sve više i već su odavno postali neizostavan dio svakodnevice većine ljudi. Iz tih razloga postavljaju se sve veći izazovi na vijek trajanja baterije koja svakodnevno trpi višesatno korištenje velikog broja aplikacija. Budući da zamjena baterije pametnog telefona može biti poprilično skupa i komplicirana, u nastavku ti donosimo neke od načina na koje možeš produljiti vijek trajanja baterije svog telefona.
 

1. Izbjegavaj ekstremne temperature

Bilo da se radi o ekstremnoj vrućini ili hladnoći, oboje ima negativan utjecaj na bateriju telefona. Svoj telefon uvijek nastoj držati u suhom i relativno hladnom okruženju i izbjegavaj ga držati direktno na jakoj sunčevoj svjetlosti pri visokoj temperaturi ili na temperaturama ispod 0.

2. Održavaj bateriju telefona između 20% i 80%

Za razliku od starih niklovih baterija koje su se koristile u klasičnim mobitelima koje je bilo poželjno isprazniti i napuniti do kraja, stvar je malo drugačija s pametnim telefonima. Kod novih litij-ionskih baterija, pražnjenje skroz do kraja kao i punjenje do 100% kapaciteta predstavlja veliko opterećenje za bateriju pa se preporučuje da se ona uvijek održava između 20% i 80% za najbolji rad. Ova informacija posebno 'ide na ruku' ljudima koji ionako nemaju vremena ili strpljenja čekati da se mobitel napuni do kraja, tako da ga bez brige možeš puniti i djelomično nekoliko puta dnevno. Također, prilikom prvog punjenja također nije potrebno da uređaj isprazniš pa napuniš do kraja kako je to bio slučaj kod starih baterija, nego ga samo puniš normalno kao i inače.

 


Izvor: www.slashgear.com

Produlji trajanje baterije između punjenja

Svako pražnjenje i punjenje telefona ima utjecaj na životni vijek trajanja baterije tako da što dulje baterija izdrži na jednom punjenju odnosno što se rjeđe mora puniti, njen životni vijek će biti dulji. Savjeti u nastavku odnose se na produljenje trajanja baterije na jednom punjenju koji onda indirektno utječu na cjelokupni životni vijek baterije.

3. Smanji svjetlinu ekrana

Svjetlina ekrana poprilično troši bateriju stoga je nastoj držati na najnižoj razini koja ne narušava preglednost. Svjetlinu možeš prilagoditi s obzirom na uvjete osvjetljenja u kojima se nalaziš, ali generalno razina od 50% pruža dovoljnu osvijetljenost ekrana čak i u najsvjetlijim uvjetima.
 


Izvor: www.howtogeek.com

4. Skrati istek zaslona

Postavi gašenje ekrana uslijed neaktivnosti na primjerice 30 sekundi ili minutu kako ekran ne bi ostao upaljen nepotrebno. na taj način, osim trošenja baterije spriječit ćeš i mogućnosti slučajnih radnji po ekranu kada mobitel s upaljenim ekranom držiš u džepu.


5. Ugasi aplikacije u pozadini

Pozadinski rad aplikacija znatno utječe na potrošnju baterije tako da kada završiš s korištenjem neke aplikacije, zatvori je kako ne bi ostala raditi u pozadini. Također, potrošnju baterije od strane određenih aplikacija poput Facebooka možeš i ručno ograničiti u postavkama aplikacije.

 


Izvor: www.asurion.com

6. Ugasi 'push' obavijest

Za aplikacije koje ti nisu toliko bitne možeš ugasiti 'push' notifikacije tako da ti obavijesti od aplikacija ne dolaze direktno, nego da ih možeš vidjeti tek kada uđeš u aplikaciju. Primjerice, ukoliko ti Gmail nije toliko bitan, u postavkama aplikacije možeš isključiti obavijesti, tako da ćeš e-mailove vidjeti kada otvoriš aplikaciju umjesto da ti dolaze putem obavijesti.

7. Uključi Štednju baterije

Uglavnom svi pametni telefoni imaju opciju štednje baterije kao načina rada, a jednostavno ga možeš uključiti u brzim postavkama. Ovaj način rada ograničava rada pojedinih aplikacija i značajki i usporava rad procesora kako bi se maksimalno uštedila baterija. Možeš ga postaviti i da se upali automatski kada baterija padne na određenu razinu.

8. Koristi Dark Mode

Dark Mode odnosno tamni način rada telefona može imati znatan utjecaj na uštedu baterije. Bitno je napomenuti kako ovu opciju imaju samo novije generacije pametnih telefona s OLED ekranima budući da se crni pikseli na njima uopće ne pale pa tako ne koriste ni malo energije, a tamni pikseli koriste manje nego oni svijetli dok svi pikseli na LCD i LED ekranima koriste jednaku količinu energije. Ovaj način rada možeš uključiti u postavkama zaslona.



Izvor: www.techadvisor.com

9. Redovito ažuriraj operativni sustav

Budući da proizvođači softvera kontinuirano rade na unaprjeđenju značajki sustava i optimizaciji rada, redovito ažuriranje operativnog sustava bitno je kako bi u svakom trenutku na svom telefonu imao najažurnije postavke koje između ostalog mogu i pozitivno utjecati na rad baterije.

10. Ugasi Wi-Fi, GPS i Bluetooth kada ti ne trebaju

Ukoliko se nalaziš negdje gdje ionako nemaš pristup Wi-Fi-ju, ugasi ga. Isto vrijedi i za mobilne podatke ako si spojen na Wi-Fi. Također uključena lokacija i Bluetooth konstantno komuniciraju s raznim aplikacijama tvog telefona kako bi dobile podatke o lokaciji što poprilično troši bateriju, tako da ako ih ne koristiš, slobodno ih isključi.

 

 


Pogledaj našu ponudu mobilnih telefona!


 

 

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel