Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 03. kolovoz 2022.

Toplinski valovi sve su češća i izrazito opasna pojava. Zabrinjava podatak kako ekstremno visoke temperature uzrokuju preko 350.000 smrti ljudi godišnje. S obzirom na to kako posljednje desetljeće spada među najtoplije godine ikad zabilježene, ne čudi kako je potražnja za klima uređajima sve veća. Štoviše, Međunarodna agencija za energiju (International Energy Agency) procjenjuje kako će se globalna potražnja za hlađenjem prostora utrostručiti do 2050. Ovaj koristan uređaj možda nam olakšava svakodnevicu, ali istovremeno pridonosi problemu zagrijavanja planeta.

Što pojedinac može napraviti kako bi smanjio negativan utjecaj klima uređaja? Nastavite čitati i saznajte kako se koristi klimatizacija na ekološki prihvatljiv način.

Kako klima uređaj utječe na okoliš

Klima uređaji troše velike količine energije koja se, nažalost, još uvijek velikim dijelom dobiva iz ugljena, a to pak rezultira visokim emisijama CO2. Jedan od velikih problema je i to što klima uređaji ispuštaju u atmosferu HFC rashladne plinove koji pridonose efektu staklenika. Neki od tih plinova su čak 2000 puta jači od CO2. Klima uređaji sami po sebi ne bi trebali ispuštati HFC plinove, ali do curenja često dolazi tijekom proizvodnje, održavanja i kvarova. Na ispuštanje HFC plinova, nažalost, obični korisnik ne može puno utjecati, ali je zato potrošnja energije unutar naše sfere utjecaja.

Kako smanjiti negativan utjecaj klima uređaja

Koji klima uređaj odaberete i kako ga koristite bitno utječe na učinak koji on ima na vaše okruženje.

1.Uložite u klima uređaj visoke energetske učinkovitosti

Kada dođe vrijeme za kupovinu novog klima uređaja, opredijelite se za model sa što većim stupnjem energetske učinkovitosti. Energetska učinkovitost označava se oznakama SEER i SCOP, a što je njihova  vrijednost veća, to je klima uređaj učinkovitiji, odnosno više hladi uz manju potrošnju električne energije. Klima uređaj visoke energetske učinkovitosti u startu je skuplji, ali dugoročno gledajući na potrošnji energije štedi više nego što ćete u njega uložiti.

2.Usporite zagrijavanje prostorije prirodnim putem

Što je temperatura zraka u prostoriji viša, to će klima uređaj trošiti više energije dok je ne ohladi do stupnja ugode. Smanjite li prirodnim putem temperaturu u prostoriji u kojoj se nalazi klima uređaj, on će manje raditi kako bi je rashladio. Zatvorite prozore i vrata kako biste zaustavili prodor toplog vanjskog zraka u prostoriju te provjerite jesu li dobro zabrtvljeni. Također zaustavite sunčeve zrake da zagrijavaju vaš dom koristeći pokrivala za prozore u obliku žaluzina ili gustih zavjesa tamne boje. Živite li u kući, jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoj dom jest posaditi stabla koje će pružati prirodni hlad i štititi vaš dom od zagrijavanja. Na temperaturu u prostoriji utječu i kućanski aparati. Zato korištenje kućanskih aparata koji generiraju puno topline, kao što su perilica rublja, perilica posuđa ili glačalo, ostavite za ujutro ili predvečer kada su temperature zraka niže.

3.Podesite termostat na višu temperaturu

Nakon što prirodnim putem smanjite temperaturu zraka u prostoriji, idući korak jest podešavanje termostata na klima uređaju na nekoliko stupnjeva višu temperaturu. Naime, temperatura samo jedan stupanj viša može na električnoj energiji uštedjeti između 12 i 18 posto godišnje.

Idealna razlika između vanjske i unutarnje temperature zraka jest između pet i sedam stupnjeva. Držite li temperaturu klima uređaja na 20°C ili niže, bespotrebno opterećujete klima uređaj, povećavate potrošnju električne energije i narušavate svoje zdravlje.

4.Redovito održavajte klima uređaj

Učestalo čišćenje filtera na klima uređaju i redoviti servis osiguravaju optimalan rad klima uređaja godinama. Naučite kako održavati klima uređaj i smanjit ćete potrošnju električne energije između 5 i 15 posto.

Mislite globalno, djelujte lokalno

Promjena temperature na termostatu neće zaustaviti globalno zatopljenje, no ovim malim koracima možemo kupiti vrijeme potrebno dok odgovorni ne osmisle nove tehnologije koje će iz temelja promijeniti način na koji proizvodimo i koristimo električnu energiju i pomoći sačuvati planet na kojem živimo.

*Članak je napisala: Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

 

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel