Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 28. travanj 2023.

Postavite televizor na idealnu udaljenost i ne umarajte svoje oči

Gledanje televizije je omiljena aktivnost mnogih ljudi, ali koliko ste sigurni da sjedite na pravoj udaljenosti? Preblizu ili predaleko gledanje može dovesti do umora očiju i drugih problema s vidom. Stoga, kako bismo vam pomogli da pronađete savršeno mjesto za gledanje, ovdje su neki savjeti o idealnoj udaljenosti za gledanje televizije.

Idealna udaljenost televizora

Stručnjaci kažu da idealna udaljenost ovisi o veličini televizora. Općenito, preporučuje se da sjedite na udaljenosti od oko tri puta širine dijagonale vašeg televizora. Na primjer, ako imate 50-inčni televizor (dijagonala od 127 cm), idealna udaljenost bi bila oko 1,5 metara od televizora.

Idealna visina televizora

Pored toga, važno je imati na umu i visinu vašeg televizora. Vaše oči trebale bi biti usmjerene prema sredini zaslona. Ako vam je televizor prenizak, to bi moglo uzrokovati naprezanje vrata. Sjedenje na udaljenosti na kojoj zaslon ispunjava 30° vašeg vodoravnog vidnog polja trebalo bi biti udobno za većinu ljudi, dok je preporuka za poziciju za kina i THX oko 40°. Stoga, ako je potrebno, razmislite o postavljanju televizora na zid ili kupnji stalka koji će ga podići na prikladnu razinu.

Izvor: rtings.com

Osvjetljenje prostorije

Također, ne zaboravite na osvjetljenje u vašem prostoru. Previše svjetla ili refleksije mogu uzrokovati naprezanje očiju. Stoga, pokušajte smanjiti svjetlinu u prostoriji i ukloniti sve izvore refleksije, poput prozora ili reflektirajućih površina.

U konačnici, idealna udaljenost za gledanje televizije ovisi o veličini vašeg televizora, vašem vidnom statusu i drugim čimbenicima. Međutim, slijedeći ove smjernice možete smanjiti rizik od umora očiju i drugih problema s vidom, te uživati u omiljenim emisijama i filmovima na pravi način.

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel