Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 21. srpanj 2021.

U zadnjih nekoliko godina sve više i više kratica i pojmova se pojavljuje kada su u pitanju zasloni pametnih telefona, LCD, IPS, OLED, AMOLED i ostali što sigurno može biti zbunjujuće za krajnjeg kupca. U današnjem blogu potrudit ćemo se objasniti razliku između LCD i AMOLED zaslona i objasniti neke pojmove kako bi ti bilo lakše odabrati odgovarajući zaslon.

LCD i OLED zasloni

Ove dvije vrste zaslona najčešće su i najpopularnije vrste koje proizvođači pametnih telefona koriste. Svaki od njih ima različite verzije i generacije koje se razvijaju kroz godine.

LCD zaslon

LCD zaslon je kratica za Liquid Crystal Display, što bi u prijevodu bilo zaslon sa tekućim kristalima, a odnosi se na niz tekućih kristala koji su osvijetljeni pozadinskim svjetlom. Vrlo su popularni i relativno jeftini pa ih se zato često koristi u proizvodnji pametnih telefona. Vrlo dobro reagiraju pod direktnom sunčevom svjetlosti obzirom da su osvijetljeni pozadinskim svjetlom, ali minus im je što im prikaz boja nije toliko točan.

AMOLED zaslon

AMOLED je kratica od Active Matrix Organic Light Emitting Diode, a u osnovi je naprednija verzija OLED zaslona. U ovom slučaju radi o zaslonima koji su sastavljeni od organskih spojeva koji, kada se kroz njih pusti struja zasvijetle. Za razliku od LCD zaslona koji imaju pozadinsko svjetlo, OLED zasloni su uvijek isključeni, osim u slučaju da se pojedini pikseli upale.

Zato, ovi zasloni koriste manje energije, čime se čuva i vijek trajanja baterije mobitela i tamniji pikseli su puno izraženiji i točniji. Kada se koriste svjetliji pikseli troši se više energije nego kod LCD zaslona. Također, puno su skuplji za proizvesti i na direktnom suncu sadržaj zaslona je teže vidljiv, ali imaju bolju razinu osvježenja i puno su tanji od LCD zaslona.

Jačina osvjetljenja

Jačina osvjetljenja mjeri se mjerom jedinicom nit i njome se mjeri kolika je jačina osvjetljenja pojedinog zaslona. Što je broj veći, veća je i razina osvjetljenja.

Razina osvježenja

Ovaj pojma označava koliko se zaslon brzo prilagođava sadržaju koji se prikazuje. Znači koliko će se brzo prilagoditi kada gledaš film, slike, igraš igrice ili skrolaš društvenim mrežama. Danas su najčešće razine osvježenja 120Hz ili 90Hz što se može naći kod većine pametnih telefona srednjeg ili visokog ranga. Što je veći broj osvježenja sadržaj će biti glađi, neće biti zamrznute slike ili učitavanja sadržaja. Također kod nekih pametnih telefona, moguće je namjestiti razinu osvježenja koju želiš.

Što i kako odabrati?

Svaki od zaslona ima svoje prednosti i mane, a odabir će najviše ovisiti o tvojim potrebama i željama.

OLED zasloni su posljednjih godina dobili na popularnosti čim su se počeli ugrađivati u pametne telefone skupljeg ranga. Ovi zasloni imaju različite razine kontrasta boja, obzirom da svaki piksel za sebe kontrolira jačinu osvjetljenja, također tamnije boje su realističnije i troše manje energije kada se prikazuju tamnije slike. Ali obzirom na sve prednosti, ova vrsta zaslona ima i svoje mane, a jedna od glavnih je skuplja proizvodnja i organski spojevi, od kojih je OLED zaslon napravljen, s vremenom mogu izgubiti sposobnost promjene svojih svojstva, a to se događa kada se iste slike prikazuju duži period vremena.

Kod LCD zaslona glavna prednost je jeftinija proizvodnja i mnoštvom proizvođača na tržištu sa konkurentnim cijenama.

Biraj vrhunske zaslone na još boljim mobitelima

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel