Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 08. srpanj 2022.

Moderni pametni satovi imaju cijeli niz funkcija nadzora rada srca. To uključuje pasivno cjelodnevno mjerenje otkucaja srca kao i trenutne provjere za specifične podatke, a neki čak daju i upozorenja kada nam puls skoči previsoko ili ča imaju i ugrađen kardiogram koji pomaže u otkrivanju aritmije.
Ove značajke su vrlo impresivne s obzirom da su do prije nekoliko godina pametni satovi služili kao pedometri. No, iako su sve navedene funkcije vrlo korisne i mogu uvelike pomoći u treningu i svakodnevnom životu, pametni satovi nisu medicinska pomagala i ne mogu dijagnosticirati zdravstvena stanja. Uz to, postoje i brojni razlozi zbog kojih satovi lako mogu dati iskrivljena očitanja, stoga ćemo u nastavku istražiti kako radi nadzor rada srca, kako ga ispravno koristiti te u čemu nam može pomoći.

Kako rade optički senzori za brzinu otkucaja srca?

Većina nosive tehnologije koristi PPG senzor – zelene LED lampice koje se nalaze s donje strane sata. Lampice osvjetljavaju tvoju kožu, a svjetlo koje se reflektira natrag je preko algoritma prevedeno u podatke o brzini otkucaja srca. To uključuje podatke o radu srca u mirovanju kao i neke druge metrike poput varijabilnosti brzine otkucaja i slično.

Kako osigurati točnost dobivenih podataka?

Unatoč tome što su se optički senzori za otkucaje srca uvelike poboljšali posljednjih godina, i dalje često nisu u potpunosti točni i mogu prikazivati iskrivljene podatke. Generalno, tamnija koža i pretilost mogu biti otegotne okolnosti prilikom mjerenja, no evo nekoliko savjeta na koje je potrebno obratiti pažnju kako bi se dobili što točniji podaci:

  1. Nosi sat za jedan prst duljine iznad kosti zapešća
  2. Uvjeri se da sat leži cijelom površinom na koži
  3. Zategni remen sata prilikom vježbanja ili dinamičnijih aktivnosti
  4. Obriši područje senzora kada se zaprljaju ili smoče

Mjerenje EKG-a

Elektrokardiogram je mjerenje električne aktivnosti srca u određenom vremenskom intervalu. Ovo je napredna postavka tako da ju imaju samo neki pametni satovi, a radi na principu očitavanja električnih signala srca koje aktiviraš dodirom na digitalnu krunu. Nakon nekog vremena, dobiješ rezultate očitanja na kojima možeš vidjeti je li srce radilo normalno u tom periodu ili pokazuje znakove aritmije. Izrazito bitno prilikom mjerenja EKG-a je da je tijelo potpuno mirno te da je koža suha kako bi se dobili ispravni rezultati. Kao što smo već napomenuli, ova funkcija služi samo kao pomoć te ne može služiti za postavljanje dijagnoza, a možeš ju pronaći na satovima poput Apple Watch Series 7, Samsung Galaxy Watch 4 i Fitbit Sense.

 

Odaberi svoj novi pametni sat!

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel