Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 07. lipanj 2021.

U današnje vrijeme pametni telefoni postali su nam kao ekstenzija ruke. Služe nam za organizaciju vremena i obaveza, obavljanja poslovnih zadataka, a na njima provodimo i većinu privatnog vremena. Jedna od prvih karakteristika mobitela koju kupci gledaju i koja im je zaista bitna je kvaliteta kamere. Ali kako ćeš prepoznati dobru od loše kamere i kako ćeš znati da li će ti fotke izgledati spektakularno ili ćeš ostati razočaran?

U ovom nastavku potrudili smo se objasniti neke od glavnih pojmova vezanih za kameru, što označavaju kratice i brojevi koje često vidimo u specifikacijama i kakve sve kamere uopće postoje u pametnim telefonima.

Vrste kamera u pametnom telefonu

Trostruke i četverostruke danas su postale standard kod pametnih telefona, a možemo razlikovati šest različitih: primarna, ultraširokokutna, telefoto, periskopska zoom, makro, monokromna kamera i senzor dubine.

Primarna kamera

Ovo je nekada bila jedina kamera u pametnom telefonu, za fotke bez zooma, a definitivno ćeš ju najviše koristiti i možeš biti siguran da će pametni telefon uvijek biti opremljen ovom kamerom.

Ultraširokokutna kamera

Kamera koju je prvi uveo LG 2016. godine služi za fotkanje šireg vidnog polja u odnosu na glavnu kameru. Savršeno će ti koristiti za grupne fotke, pjezaže ili fotkanje zgrada i arhitekture. Također, korištenje ove kamere automatski znači da nećeš trebati toliko koristiti panoramni način fotografiranja.

Telefoto ili periskopska zoom kamera

Ova vrsta kamere pomaže ti u zoomiranju fotografija te inače nudi 2x ili 3x optički zoom. Kamere sa periskopskim zoomom novija su inovacija kod pametnih telefona, pa neke nude i do 10x optički zoom.

Makro kamera

Za ekstremno krupni plan sigurno će ti koristiti makro kamera. Najviše će poslužiti za manje objekte koje želiš uslikati, kao na primjer, biljke, insekte i slično. Nažalost, često su lošije kvalitete pa ćeš najčešće pronaći makro kameru od 2MP, dok neki brendovi poput Samsunga ili Xiaomija imaju kamere od 5MP.

Monokromna kamera

Ova vrsta kamere nije česta kod pametnih telefona, a koristi se za prave crno, bijele fotografije, kako se fotka u boji ne bi trebala pretvarati u crno, bijelu fotografiju pomoću filtera. Također, može se koristiti kako bi se poboljšala kvaliteta fotografije kod slabijeg osvjetljena.

Portretna kamera

Portretna kamera ili kamera dubine najčešće se koristi kako bi se dobila dodatna dubina fotografije. Tako će subjekt kojeg fotkaš više doći do izražaja, dok će pozadina biti izvan fokusa.


 

Sada kada smo objasnili vrste kamere koje možeš pronaći u pametnim telefonima, vrijeme je da se posvetimo tehničkim dijelovima kamere i koliko su oni oni bitni za krajnju kvalitetu fotografije. 

Megapikseli i da li više MP znači kvalitetniju fotku?

Ne znači! Megapikseli označavaju količinu točkica (piksela) koje se nalaze na fotografiji i koliko će ona biti velika, odnosno kolika će biti rezolucija te fotografije. Što više MP to će rezolucija biti veća.

Veličina senzora

Ovdje možemo primijeniti pravilo što veće to bolje. Senzor kamere je modul koji služi za pretvaranje svega što kamera vidi u fotografiju, odnosno ono što mi vidimo kao krajnji rezultat na zaslonu našeg pametnog telefona. Koliko je detaljno neka fotografija snimljena ovisi o veličini senzora. Znači sve one „grbe“ koje vidite na pozadini mobitela, su veći senzori, čega se proizvođači u današnje vrijeme žele riješiti jer estetski mobitel ne izgleda lijepo i čine ga većim.

Otvor blende

Otvor blende označava se F slovom, pored kojeg se obično nalazi neki broj (f/2.0). Taj broj nam pokazuje koliko se blenda može otvoriti, odnosno koliko može kontrolirati količinu svjetla koje dolazi na kameru. Što je manji broj iza slova F to je bolje, jer to znači šire otvaranje te „rupe“ kroz koju prolazi svijetlo, pa će tako na senzor kamere doći više svjetla, a to znači fotografije bolje kvalitete sa više detalja.

Brzina zatvarača

Ovo je jedan od ključnih parametara za postizanje što kvalitetnije fotografije. Označava koliko dugo je senzor kamere izložen svjetlosti koja prodire. Što je brzina sporija, to će fotografija biti svjetlija što je bitno u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Što je još bitno?

Svakako je bitno obratiti pozornost da pametni telefon koji odabereš ima optičku stabilizaciju slike, kako ti fotke i video zapisi ne bi bili zamućeni. U posljednje vrijeme dosta veliku ulogu u kvaliteti kamere ima i softverski dio, tako da su neki proizvođači ugradili HDR snimanje fotografija. HDR tehnikom može se snimiti veći broj fotografija sa drugačijim osvjetljenjem, koje se kasnije spajaju u jednu.

Probudi fotografa u sebi

 

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel