Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 24. travanj 2018.

Sigurni smo da nam se svima barem jednom dogodilo da je naš mobitel oštećen vodom. To je jedan od trenutaka kada nam zastane dah i nadamo se da je šteta minimalna, slično kao i kada mobitel pade na zaslon. 

Sve veći broj mobitela ima certifikate vodootpornosti poput IP68 certifikata, ali ako ti nisi jedan od sretnika koji imaju takav uređaj, onda sve što možeš napraviti je barem ublažiti štetu. 

Nažalost, niti jedan od ovih koraka neće ti garantirati da ćeš uspjeti ublažiti štetu jer je gotovo pa nemoguće predvidjeti kako će voda prodjeti u dijelove tvog mobitela ili koliko je brza bila tvoja reakcija. Isto tako, oštećenje ovisi o vrsti tekućine koja je došla u doticaj s tvojim mobitelom. Nije isto ako se radi o slanoj morskoj vodi ili čak soku. Sve korake poduzmi s dodatnim oprezom. 

Ok, mobitel je pao u vodu, što sad? 

1. Brzina je ključ u ovom koraku 

Nemoj da ti stresna situacija utječe na brzinu reakcije jer što prije izvadiš svoj mobitel iz vode to je mogućnost oštećenja puno manja. 

2. Ugasi mobitel što prije 

Pokušaj odmah ugasiti mobitel i zadržati ga tako neko duže vrijeme. Čak ako se i na prvi pogled čini da je sve uredu nemoj upaliti svoj uređaj. 

Ako imaš mogućnost pokušaj izvaditi svoju bateriju i staviti ju na ravnu suhu površinu, najbolje je na suhe papirnate ručnike. Dobro je znati da sve više mobitela nema mogućnost vađenja baterije čak ni otvaranja stražnjeg poklopca uređaja. 

Što nikako ne bi trebali raditi ako ti je mobitel upao u vodu? 

  • Kako što smo već rekli, nemoj pokušavati upaliti mobitel. Električne komponente uređaja ne reagiraju dobro u doticaju s vodom.
  • Nemoj uključivati uređaj u struju ili ga puniti. Iz istog razloga kao i kod paljenja mobitela. 
  • Nemoj pritiskati tipke jer tako možeš samo gurnuti vodu još više u unutrašnjost uređaja. 
  • Nemoj tresti ili puhati u otvorene dijelove mobitela.
  • Nemoj naglo zagrijavati mobitel jer visoke temperature mogu dodatno oštetiti uređaj. 

Što možeš napraviti da spasiš mobitel od vode nakon što je već mokar? 

  • Dobro obriši mobitel.
  • Ako možeš odvoji dijelove mobitela, posebno bateriju i stavi ih na suhe podloge. 
  • Ono što ne možeš posušiti uz pomoć papirnatog ručnika pokušaj sa usisavačem lagano izvući. Smanji jačinu usisa ako koristiš veliki kućni usisavač ili upotrijebi ručni. 
  • Stavi mobitel u zatvorenu vrećicu riže koja će povući vlagu, ali pripazi na moguća oštećenja koja mogu uzrokovati mrvice ili prašina od riže. 
  • Znaš one vrećice punjene silikonom koje dobivaš uz električne uređaje, ručne torbe i slično? Dobro ih je sačuvati jer one dobro vežu vlagu na sebe, a ne stvaraju mrvice i prašinu kao riža.

Tek kada je prošlo dovoljno vremena, čak i do par dana i isprobao si sve mogućnosti, tek sada pokušaj uključiti mobitel. 

Isprobaj sve kako radi, od mikrofona do zvučnika. Moguće je da će se određene poteškoće javiti tek unutar narednih par dana. Ako su oštećenja veća obavezno odnesi svoj mobitel na servis. 

Ili odaberi zaštitnu opremu na mobis.hr! 


Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel