Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 24. svibanj 2021.

Kupuješ novi pametni telefon i ne znaš od kuda krenuti? Sigurno ti se čini kao da svaki dan izađe novi mobitel sa još boljim specifikacijama, još više kamera, baterijom koja traje danima. To i nije daleko od istine, na tržištu se nalazi puno brendova i svatko pokušava pronaći svoje mjesto i publiku.

Prvo i najvažnije je da odrediš koliko novaca misliš i možeš potrošiti na svoj novi mobitela, pa u tom cjenovnom rangu kreneš pretraživati bespuća interneta. Ovime ćeš si bar malo smanjiti obujam i olakšati si potragu. Idući korak je odrediti koji dijelovi mobitel su ti najbitniji i bez kojih ne možeš živjeti, da li je to kamera, zaslon, baterija ili procesor na tebi je da odlučiš.

Za sve ostalo tu smo mi i zato ćemo u nastavku izdvojiti najvažnije stvari na koje možeš obratiti pažnju kod kupnje. Također, u kasnijim objavama detaljnije ćemo se posvetiti svakom dijelu pametnog telefona.

Zaslon

Veličina i rezolucija zaslona koju odabereš ovisit će za što ćeš najviše koristit mobitel. Ako si pretežito na društvenim mrežama, baviš se kreiranjem sadržaja ili ćeš ga koristiti za streamanje multimedijalnih sadržaja najbolja opcija je zaslon veličine od 5.5“ do 6“ sa full HD ili QHD rezolucijom. Za sve koji pametni telefon koriste uglavnom za pozive, slanje mailova ili poruka, više u poslovne svrhe, dovoljan će biti zaslon od 5“ do 5.5“ HD ili full-HD rezolucije. Ono što je potrebno gledati je gustoća piksela na zaslonu (DPI ili PPI), a to je gustoća piksela na kvadratnom inču zaslona. Danas, sve što je preko 250 DPI je prihvatljivo, dok će uređaji koji se smatraju flagship modelima sigurno imati najmanje 400 DPI.

Procesor

Procesor je mozak pametnog telefona, a njegove specifikacije ovisit će o tome da li je tvoj procesor brz ili spor. Također, o brzini procesora ovisit će i brzina otvaranja aplikacija, mogućnost efikasnog multitaskinga, te je on usko vezan i za ostale komponente mobitela.

U pravilu što više jezgri procesor ima to je on bolji, a trenutno se na tržištu mogu naći procesori do 8 jezgri. Ukoliko si gamer ili mobitel koristiš za uređivanje video zapisa i fotografija, mobitel sa više jezgri je izbor za tebe.  Također, bitno je obratiti pažnju da uređaj može obaviti više radnji istovremeno, bez zastajkivanja.

Kamera – puno MP ne znači i bolja kamera

Sigurno većina nas ima mišljenje da što više MP kamera ima, to znači da je automatski bolja i kvalitetnija. Bitno je obratiti pažnju i na ostale komponente kamere i koje specifikacije imaju, veličinu ostalih senzora, veličinu piksela i širinu otvora. Tako je otvor kamere prikazan u razlomcima, pa što je broj manji, otvor kamere je širi. Što se tiče snimanje videa, ovdje je stvar puno jednostavnija, pa što je veća rezolucija, video će biti bolje kvalitete.

Stabilizacija slike je još jedna bitna stavka kod kvalitete kamere. Radi se o stabilizaciji optičke slike, a ona mehanički stabilizira tvoju kameru, te se time smanjuje utjecaj trešnje ruku prilikom snimanja videozapisa ili fotografija.

Baterija – što više mAh to bolje

Nema gore situacije, nego kada ti se u ključnom trenutku isprazni baterija. Nažalost, na trajanje baterije utječe sve u sklopu tvog pametnog telefona, vrsta zaslona, učinkovitost procesora, svjetlina zaslona, učestalost korištenja mobitela i ostalo. Najveću ulogu u dugotrajnosti baterije ima mAh (miliampersat), što znači više je bolje.

Pohrana podataka

Za sve kojima je puno memorije potrebno za pohranjivanje slika, videozapisa, glazbe, datoteka, onda je pravo rješenje što više GB (gigabajt) to je više memorije. Također je vrlo bitno ovu vrstu memorije ne miješati sa RAM memorijom. Većina pametnih telefona danas ima dodatni utor za microSD karticu kao rješenje za proširivanje memorije. Još jedno rješenje je cloud pohrana podataka u odliku Google Photos, Dropboxa, Google Drive-a ili Spotify-a za glazbu.

RAM – radna memorija

Znaš ono kad imaš otvoreno više aplikacija i sa svakom novo otvorenom mobitel je sporiji i sporiji, aplikacijama treba dugo da se učitaju? Za to su zaslužni RAM-i odnosno radna memorija pametnog telefona, pa ćemo i ovdje primijeniti pravilo, što više to bolje. Sve što je otvoreno u pozadini mobitela, a što trenutno ne koristiš i dalje je aktivno i pohranjuje se u RAM memoriju. Zato kada kupuješ mobitel, potraži onaj sa minimalno 2GB RAM-a, iako bi idealno bilo između 3 i 4 GB.

Kupi novi mobitel već danas

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel