Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 21. veljača 2023.

iPhone uređaji su među najboljim pametnim telefonima za starije, prvenstveno zbog jednostavnog sučelja i prilagodljivih značajki. Dvoumite li se koji mobitel kupiti starijem članu obitelji, korisne značajke koje opisujemo u nastavku uvjerit će vas kako bi to trebao biti upravo iPhone.

1. Možete povećati sadržaj na zaslonu

Sitna slova i ikone jedan su od najvećih problema s kojima se starije osobe suočavaju prilikom korištenja pametnih telefona.

Na iPhoneu možete uključiti značajku "Zoom" te tako povećati sadržaj na zaslonu. Po potrebi može se raditi o čitavom zaslonu ili samo dijelu zaslona u zasebnom prozoru. 

Ova opcija nalazi se u postavkama pod nazivom “Pristupačnost” te "Zumiranje" gdje zatim izaberite funkcionalnost uređaja koju želite promijeniti.

U postavkama pristupačnosti također istražite opcije pod "Zaslon i veličina teksta" te se poigrajte s veličinom fonta, oblikom tipki ili omjerom kontrasta dok ne pronađete idealnu razinu čitljivosti.

2. Uključite čitač zaslona

Ima li starija osoba problema sa čitanjem čak i uvećanih slova, uključite značajku čitača zaslona "VoiceOver". On se temelji na pokretima te izgovara naglas sve što se nalazi na zaslonu uređaja - kolika je razina baterije, tko zove ili na kojoj aplikaciji držite prst.

Primjerice, kada pritisnete prst ili ga povučete preko zaslona, “VoiceOver” izgovara naziv stavke na kojoj se vaš prst nalazi, uključujući ikone i tekst.

Dostupan je na više od 60 jezika, uključujući hrvatski, s mogućnosti prilagodbe brzine i visine govora vašim potrebama.

3. Postavke zvuka možete idealno podesiti

Dajete li iPhone osobi s oštećenjem sluha, pobrinite se da su zvukovi na uređaju postavljeni na najglasnije kako vaši voljeni ne bi propustili pozive, poruke i važne obavijesti.

Glasnoću zvuka namjestite u postavkama pod "Zvukovi i vibracija" pomicanjem kliznika ispod opcije "Glasnoća zvona ili alarma". Tamo ujedno možete promijeniti melodiju zvona, alarma, tekstualnih poruka i ostalih upozorenja kako bi se radilo o zvuku na koji će starija osoba najprije reagirati.

Štoviše, možete postaviti drugačiju melodiju zvona ovisno o pozivatelju kako bi korisnik znao tko zove bez gledanja na uređaj.

4. Možete uključiti svjetlosne LED notifikacije

Ponekad ćemo propustiti čak i najglasniji poziv ili poruku. U tom su slučaju svjetlosne notifikacije odličan alat za otkrivanje propuštenih poziva i obavijesti bez da osoba mora uključivati zaslon uređaja.

LED svjetlo također možete uključiti da bljeska kada na uređaju zvoni alarm, a sve su postavke dostupne pod značajkom “Pristupačnost”.

5. Uključite Siri

Izvor fotografije: Pexels

Vjerojatno najlakši način za interakciju starijih osoba s tehnologijom je putem govora, zbog čega je Appleova virtualna asistentica savršen suputnik u manevriranju među opcijama pametnog telefona.

Podučite stariju osobu kako koristiti Siri pomoću glasovnih zahtjeva i ona će moći jednostavno telefonirati, slati poruke, postavljati podsjetnike, otvarati aplikacije, čitati slušati vijesti i još štošta.

Siri nažalost još uvijek ne govori hrvatski, ali ova je opcija i dalje odlična pomoć osobama koje razumiju i koriste engleski, njemački, francuski ili španjolski jezik.

6. Omogućite postavku Hitan poziv

iPhone pruža mogućnost poziva hitnim službama bez paljenja uređaja i ručnog upućivanja poziva. To smanjuje stres i paniku u opasnoj situaciji, a sve što osoba treba napraviti jest istovremeno pritisnuti i držati bočnu tipku i jednu tipku za glasnoću dok se ne pojave kliznici i dovrši odbrojavanje za hitan poziv.

Nakon obavljenog poziva iPhone također šalje SMS hitnim kontaktima osobe koje ste ranije postavili u aplikaciji "Zdravlje".

Najnoviji Apple pametni telefoni iz iPhone 14 linije uređaja imaju mogućnosti uspostave SOS poziva pomoću satelita, no ta opcija još nije dostupna u Hrvatskoj.

Koji iPhone pametni telefoni su najbolji za stariju osobu?

U širokoj lepezi iPhone uređaja postoji opcija za svačije potrebe, a starijim osobama preporučujemo model iPhone SE 2020 ili 2022. Osim što je cjenovno prihvatljiv, radi se o uređaju manjih dimenzija kojeg će starija osoba moći koristiti jednom rukom, a istovremeno lako pratiti što se događa na zaslonu slijedite li naše prethodne savjete.

Još jedna opcija su Renewd modeli iPhonea. Radi se temeljito pregledanim i očišćenim rabljenim iPhone uređajima s originalnim Apple zamjenskim dijelovima, a koji dolaze sa svom dodatnom opremom i jamstvom od dvije godine. Odgovarat će osobama kojima najnoviji hardver nije prioritet, ali treba im pouzdanost Appleove kvalitete.

Bez obzira na to za koji se model iPhonea odlučite, dobit ćete pristupačan i praktičan uređaj koji će bez sumnje starijoj osobi olakšati svakodnevicu i dobivanje pomoći u hitnim situacijama.

Autor

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel