Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 18. kolovoz 2022.

Temperature svako ljeto dosežu nove rekordne visine, a život bez osvježenja klimatizirane prostorije postaje nezamisliv. Međutim, klima-uređaji veliki su potrošači električne energije, a čest boravak u klimatiziranom prostoru nije nužno dobar za zdravlje, pa se nameće pitanje - je li sigurno ostaviti klima-uređaj uključen cijelo vrijeme?

Koliko dugo klima-uređaj smije biti uključen?

Klima-uređaji osmišljeni s namjerom da rashlađuju prostoriju satima bez prestanka. Prostoriju je lakše održavati na ugodnoj temperaturi nego stalno iznova rashlađivati, pa će klima-uređaj trošiti manje električne energije pri kontinuiranom radu nego da ga više puta na dan palite i gasite. No, postoji razlika između klima-uređaja koji je uključen od onog koji pritom neprekidno radi kako bi ohladio prostoriju.

Klima-uređaj radi tako da uzima zrak iz prostorije te ga vraća ohlađenog. Termostat na klima-uređaju mjeri temperaturu prostorije koju uređaj hladi. Kada ona padne na zadanu temperaturu, klima-uređaj zaustavlja proces hlađenja, iako sam uređaj ostaje uključen. Pritom termostat nastavlja mjeriti temperaturu prostorije, a kada ona poraste, iznova kreće aktivan proces hlađenja. U prosjeku je potrebno između 15 i 20 minuta aktivnog rada klima-uređaja kako bi rashladio prostoriju, no ponekad i više rashlađujete li prostoriju jako visoke temperature. Primijetite li da vašem klima-uređaju treba više od pola sata kako bi rashladio prostoriju, možda se radi o preslabom uređaju za prostoriju koju nastojte rashladiti ili je neka od komponenta klima-uređaja pokvarena. Ostavite li takav uređaj uključenim cijelo vrijeme, riskirate nepotrebno velik račun za struju te potpuni kvar uređaja.

5 stvari o kojima morate voditi računa kada je klima stalno uključena

1. Uložite u klima-uređaj visoke energetske učinkovitosti

Klima-uređaj koji je neprestano uključen troši velike količine električne energije. Kako vas na kraju mjeseca račun za struju ne bi neugodno iznenadio, pri kupovini novog klima-uređaja obratite pozornost na njegovu energetsku učinkovitost. Stupanj energetske učinkovitosti označava se oznakama SEER i SCOP, a što je on veći to klima-uređaj koristi manje električne energije. Iako su takvi uređaji skuplji, dugoročno štede potrošnju energije. Najviše električne energije uštedjet će vam klima-uređaji s oznakom A+++.

2. Prilagodite jačinu klime veličini prostorije

Pridržavajte se pravila da za svakih 10 m2 klima-uređaj treba imati 1 kW snage. Preslabi klima-uređaj nikada neće moći optimalno rashladiti prostoriju, a njegov kompresor previše će raditi te tako trošiti više električne energije i smanjiti svoj životni vijek. Također nemojte kupiti presnažan klima-uređaj. Takav uređaj palit će se i gasiti svakih desetak minuta jer zbog prejakog prodora hladnog zraka termostat na uređaju neće moći ispravno mjeriti temperaturu zraka u prostoriji. U toj situaciji dolazi do pretjeranog rada kompresora, prevelike potrošnje električne energije i ubrzanog trošenja klima-uređaja.

3. Ne pretjerujte s hlađenjem

Razlika između unutarnje i vanjske temperature zraka ne bi trebala biti veća od 7 °C. Što je zadana temperatura na termostatu viša to će klima-uređaj brže rashladiti prostoriju i lakše održavati zadanu temperaturu. Ovo pogotovo vrijedi za noć. Dok spavate nećete primijetiti razliku u temperaturi, a možda čak i neće biti potrebe za aktivnim hlađenjem prostorije. Zato temperaturu na termostatu slobodno podesite za stupanj ili dva više nego danju.

4. Poduzmite dodatne korake pri hlađenju prostorije

Prijenosnom klima-uređaju olakšajte posao tako da zaustavite dotok vrućeg zraka u prostoriju zatvaranjem vrata i prozora, zamračivanjem prostorije te korištenjem kućanskih aparata koji generiraju puno topline ujutro, predvečer i noću kada su temperature niže. Također, pored prijenosnog klima-uređaja postavite ventilator. On omogućuje bolju cirkulaciju zraka pa će se hladni zrak iz klime brže i učinkovitije raširiti po prostoriji i brže je rashladiti te tako smanjiti opterećenje klima-uređaja.

5. Klima-uređaj redovito održavajte

Kako biste produžili životni vijek klima-uređaja te spriječili njegove negativne utjecaje na svoje zdravlje, redovito ga čistite i servisirajte. U neodržavanom prijenosnom klima-uređaju mogu se razviti plijesan i bakterije koje uređaj zatim širi zrakom, a vi ih udišete. Osim redovitog pražnjenja spremnika za vodu, održavanje prijenosnog klima-uređaja uključuje promjenu ili čišćenje filtera za zrak, brisanje nečistoća sa zavojnica uređaja te čišćenje otvora za ventilaciju.

Za kraj

Prijenosni klima-uređaj bez brige možete koristiti satima, no prije toga se pobrinite da on odgovara veličini prostorije koju želite rashladiti te da ispravno radi. U suprotnome riskirate nepotrebno veliku potrošnju električne energije i štetite svome zdravlju.

 

*Članak napisala: Petra Škofić magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel