Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 14. siječanj 2021.

Statističari procjenjuju da je broj mobitela u svijetu oko 5 milijardi, a oko polovine njih čine pametni telefoni. To je 2,5 milijarde pametnih telefona u upotrebi, što znači da dobra trećina svjetske populacije šalje poruke, koristi FaceTime, šalje i prima slike, odnosno koristi svoje telefone za mnogo više od pukog razgovora. Čak i ako ste kasnije krenuli s korištenjem pametnih telefona, sada najvjerojatnije svakodnevno upotrebljavate taj pametni mobilni uređaj akumulirajući puno osobnih podataka. Dakle, možda razmišljate: "Kako da svoj pametni telefon sačuvam sigurnim?"

Samo slijedite ove savjete za mobilnu zaštitu i na putu ste prema najboljim praksama za pametne telefone koji štite vašu privatnost na sigurne i zdrave načine.

Zaključajte uređaj lozinkom

Bez ovog prvog sloja sigurnosti na snazi, svatko tko podigne vaš telefon može pristupiti vašim aplikacijama i podacima koji se nalaze u njemu. Postavite šifru koju znate samo vi i jednostavno je dodirom otključajte prije nego što upotrijebite telefon. Za one uređaje koji to dopuštaju možete postaviti i "Touch ID" koji otvara telefon kao odgovor na vaš otisak prsta ili "Face ID" koji otključava telefon prepoznavanjem vašeg lica.

Redovito i pravovremeno ažurirnje softvera

Kad god izađe ažuriranje za vaš uređaj, odmah ga preuzmite i instalirajte. Ta ažuriranja često uključuju sigurnosne popravke, zakrpe ranjivosti i ostalo potrebno održavanje.

Preuzmite aplikacije iz renomiranih trgovina aplikacija

Koristite samo službene trgovine aplikacija - Apple App Store ako imate iPhone ili iPad i Google Play trgovinu ako imate Android uređaj. Previše je uobičajeno da programeri zlonamjernog softvera stvaraju lažne zlonamjerne aplikacije i postavljaju ih na zasjenjene web stranice trećih strana, nadajući se da će netko biti dovoljno naivan da ih preuzme. Službene trgovine aplikacija imaju stroži postupak provjere.

Napravite sigurnosnu kopiju podataka u oblaku

Uštedjet ćete si puno glavobolje ako stalno imate sigurnosne kopije telefona. Na taj način, ako ikad bude izgubljen ili ukraden, u sigurnosnoj kopiji i dalje imate sve aplikacije, podatke i račune.

Koristite jedinstvene lozinke za SVAKI račun na mreži

Izbjegavajte ponovnu upotrebu lozinki. Kada cyber kriminalci dobiju korisničku lozinku u svoje ruke, pokušavaju je unijeti za svaki korisnički račun. Ne dajte im takav ključ kostura. Najbolja praksa je korištenje upravitelja lozinki za stvaranje jedinstvenih lozinki koje je teško razbiti. Prednost upravitelja lozinki je što pamti sve vaše lozinke umjesto vas. Druga je mogućnost koristiti nezaboravne rečenice ili "proslijediti fraze" kojih se sjećate. Ako ih trebate zapisati, učinite to, ali spremite ih dalje od računala.

Nema razloga da ne uživate u praktičnosti pametnih telefona. Svaka nova tehnologija zahtijeva novu lekciju iz sigurnosti. Sjetite se samo ovih savjeta i možete pouzdano uživati u uzbuđenju najnovijih alata današnjice.

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel