Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 26. lipanj 2017.

Znaš li da se tvoj pametni telefonom može zaraziti neželjenim virusima i zlonamjernim programima jednako kao i računalo? Ako već nisi, onda je sada pravo vrijeme da se zaštitiš od napada virusa. 

 

Saznaj kako možeš zaštititi pametni telefon od virusa! 

 

No, što ako je tvoj pametni telefon već zaražen? Postoje li neki znakovi koji će ti otkriti da je tvoj mobitel izložen utjecaju ovih programa? Najveći je problem u tome što se virusi mogu zamaskirati kao ažuriranja sustava te uz pristanak korisnika odnosno vlasnika uređaja dodaju vaš mobitel u ogromnu mrežu zaraženih uređaja koji zatim šalju spamove. 

Designed by Freepik

Evo nekoliko ključnih znakova da je tvoj mobitel zaražen virusom:

Krađa podataka, informacija ili onemogućavanje korištenja mobitela

Ako je tvoj uređaj zaražen zlonamjernim programom može doći do krađe online podataka i informacija koje su pohranjene u online pregledniku i aplikacijama. Moguće je do zaraze stiglo kao zamaskirana poruka vaših prijatelja. Virus se zatim vrlo brzo instalira, a potom šalje daljnje viruse i tekstualne poruke drugim kontaktima. 

Jedan od najočitijih znakova prepoznat će baš tvoji prijatelji koji bi mogli primiti različite poruke s linkovima ili instalacijama. Zato oprez!

kako-zaštititi-virus-od-mobitela-poruke-slanje

Photo via Visual hunt

Smanjeno trajanje baterije

Svaki korisnik okvirno zna koliko traje baterija u njegovom uređaju. Iako se s vremenom izdržljivost baterije smanjuje, iznenadno trošenje baterije može biti znak da nešto drugo troši energiju tvog uređaja. 

Adware, malware i virusi jako utječu na trajanje baterije jer pokreću više resursa odjednom. U postavkama uređaja možeš pronaći informacije o potrošnji energije. Čak naizgled bezopasne aplikacije mogu skrivati viruse. 

Prekidanje poziva ili naglo gašenje aplikacija 

Prekidi poziva ili prekidanja tijekom razgovora također mogu biti znak malwarea. U takvim slučajima bilo bi dobro nazvati svog operatera kako bi provjerili prekidaju li se pozivi zbog problema u mreži. Ako to nije slučaj netko ili nešto možda prisluškuje tvoje pozive ili rade neke druge sumnjive aktivnosti.

Usporavanje rada mobitela

Baš kao i na računalu, virus koji radi u pozadini može usporiti tvoj mobitel. Ako znaš da je tvoj mobitel prije radio puno brže, a sada često zapne, možda si žrtva virusa. Malware koji radi u pozadini uzima previše resursa da bi procesor omogućio gladak rad drugih aplikacija. Provjera CPU opterećenja ili RAM-a može otkriti prisutnost malwarea koji aktivno radi u pozadini.

Photo via VisualHunt.com

Neproporcionalno trošenje podataka

Virus ili malware koji šalje spam u pozadini sigurno troši puno Interneta. Jedinom pogledom na Data Usage pod postavkama tvog pametnog telefona možeš primijetiti veliku potrošnju podataka i promijene u korištenju Interneta. Dobro je znati da u svim tim slučajima i potrošnja baterije također raste.

Neidentificirane aplikacije i fantomske obavijesti

Oprez prilikom preuzimanja aplikacija najbolji je i najjednostavniji način da na vrijeme spriječiš maliciozne programe da naude tvom uređaju. Samo micanje nepotrebnih aplikacija na mobitelu, a osobito onih kojima nisi dao odobrenje za instalaciju uvelike će pomoći.

Fantomske obavijesti koje takve aplikacije šalju jedna su od indikacija da je mobitel zaražen.

Kako oporaviti uređaj od napada virusa? 

Jednom kada otkriješ da je aplikacija odgovorna za širenje virusa na tvom mobitelu, prebaci rad uređaja na zrakoplovni način rada. To će spriječiti aplikaciju od slanja dodatnih informacija s i na mobitel. Sljedeći korak je pronaći aplikaciju u Postavkama uređaja, odabrati Aplikacije i zatim ju izbrisati s uređaja. Ako neka od malicioznih aplikacija odbija brisanje, prebaci mobitel u siguran način rada.

Također, dobro je pohraniti sve podatke, slike i druge sadržaje na cloud na računalu putem USB-a. Sve što trebaš napraviti je u Postavkama odabrati Pričuvna i sigurna kopija. 

Tek kada sigurno znaš da su svi tvoji podaci spremljeni napravi vraćanje uređaja na tvorničke postavke i zatim se možeš ulogirati na svoje profile i vratiti podatke na uređaj. 
 

Pogledaj koji su trenutno najbolji pametni telefoni

 

Izvor fotografija:

Designed by Freepik

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Komentari (2)
Katarina Miljković 12.10.2021.
Mobitel mi sam bira brojeve! Neznam kako to riješiti!
Odgovori
Nives Tomac 13.10.2021.
Pozdrav Katarina, Nažalost ne možemo ti pomoći jer ne možemo znati što se događa s tvojim telefonom na daljinu. Najbolje je da kontaktiraš servis Tech Doctor pa će te oni uputiti što bi bilo najbolje da napraviš.Nadam se da ćeš brzo riješiti svoj problem s telefonom. Lijep pozdrav - mobis.hr tim

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel