Košarica 0 Košarica je prazna 0
Kategorije Zatvori
Datum objave: 08. rujan 2016.

Što je to procesor?

Procesor, CPU ili središnja procesorska jedinica sačinjena je od elektroničkog sklopa koji može pokretati programe u vašem pametnom telefonu. Razvojem tehnologije njihove dimenzije postajale su sve manje pa tako procesore osim u pametnim mobitelima, tabletima i računalima, možemo pronaći i u automobilima. Ukratko, procesor je mozak vašeg mobitela i tableta i svih njegovih operacija.

Što je to jezgra?

Jezgra je element u glavnom procesoru koji očitava i izvršava instrukcije. U početku su uređaji imali samo jednu jezgru, a danas su dostupni uređaji s čakosam jezgri. To znači da će vaš uređaj raditi brže, nesmetano otvarati aplikacije i procesuirati više zadataka odjednom, bez zastajkivanja.

Napomena! Osmojezgreni procesori brži su od primjerice četverojezgrenih samo kada obavljaju više zadataka odjednom. Na primjeru to izgleda ovako, pregledavate fotografije, u tom trenutku dobivate telefonski poziv, a prethodno već imate otvorenu GPS aplikaciju. Sigurno se pitate hoće li se vaš uređaj usporiti? Ako imate višejezgreni procesor, odgovor je da neće. Svaki od zadataka radit će na jednoj jezgri, što znači da nećete imati zastajkivanja ili poteškoća, no to neće nužno značiti da će vaš uređaj raditi dvostruko brže.

Qualcomm, Exynos ili MediaTek?

Ovo su nazivi proizvođača procesora. Primjerice Alcatel Pop 4 5'' opremljen je s Qualcomm Snapdragon 210 SoC procesorom. Qualcomm je vodeći svjetski proizvođač procesora za pametne telefone, slijede ga Exynos, Kirin, MediaTek i drugi. Skraćenica SoC (eng. System-on-a-chip) označava da čipseti sadrže procesor, grafičku karticu, procesor slika, medijskih sadržaja, WiFi-ja, GPS-a i ostalo.

Tako je Alcatel Pop 4 5'' s četverojezgrenim procesorom idealan za sve one koji žive užurbanim načinom života te im je potreban uređaj koji može obavljati više zadataka odjednom.

Naravno, procesor nije jedini faktor koji određuje kvalitetu ili brzinu nekog uređaja, potrebno je obratiti pozornost i na druge komponente. Uz procesor tu je i grafička kartica, vrijednost RAM-a za kratkoročnu memoriju, antene za bežičnu mrežu i GPS i još puno toga što zajedničkim radom čini jedinstvenu cjelinu.

Sada kada znate najvažnije karakteristike, odabir uređaja puno je jednostavniji jer možete odabrati upravo uređaj prilagođen vašim potrebama. Brzo i jednostavno pronađite najbolji omjer cijene i kvalitete u našoj ponudi.

 

Pronađite mobitel za sebe!

 

Izvor: http://vz.to/2bNpEBZ

Izvor fotografije: Izvor Pixabay. Copyright and licence: Free to Use.

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter

Među prvima saznaj za akcije i rasprodaje! Mi brinemo za tvoje podatke.