Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 28. lipanj 2017.

Koristiš svoj mobitel samo za provjeravanje društvenih mreža, slanje emaila i pozive? Mi ćemo ti pokazati kako da postaneš pravi nindža korisnik uz nekoliko tajnih i zanimljivih mogućnosti. 

1. Glasovna pretraga i na zaključanom zaslonu

Sigurni smo da znaš da većina pametnih telefona ima neku verziju glasovnog pretraživanja. Glasovni asistenti poput Cortane, Siri i Googlea odavno su nam se uvukli pod kožu. Neki pametni telefoni omogućuju glasovnu pretragu čak i kada je ekran ugašen, poput „Ok Google“. Za aktivaciju ove mogućnosti potrebno je ući u Postavke vašeg uređaja, zatim otvoriti Pretragu, pronaći Google Now. Nakon toga uključiti OK Google detekciju i označiti ju s Uvijek uključeno. 

Savjet više!

Tvoj uređaj mora imati mogućnost glasovne detekcije. Također, potrebno je trenirati Google pretraživač kako bi prepoznao tvoj glas!

2. Ugasi mobitel na daljinu i resetiraj izgubljeni mobitel

Gubitak mobitela je dovoljno loša i stresna situacija, ali još je gori osjećaj da neki stranac ima pristup svim tvojim osobnim podacima. Srećom Google je razvio odličnu mogućnost zvanu Android Device Manager koja ti dopušta da zadržiš kontrolu nad svojim uređajem ako ga izgubiš.

Android Device Manager radi više od samo praćenja tvog mobitela. On omogućava da nazoveš svoj broj, udaljeno ga ugasiš ili ga čak resetiraš na tvorničke postavke. Aktiviraj tu mogućnost tako da odabereš Postavke > Sigurnost > Kontrola mobitela, a zatim pristupiš stranici na svom računalu s daljnjim uputama. 

top-lista-mogućnosti-andorid-telefon

3. Aktiviraj svoju tamnu temu

Android Marshmallow je napustio tamnu temu za sada, ali i dalje postoji način da ju kreirate. Jednostavno odi u Postavke > Pristupačnost > Inverted Rendering da dobiješ tamnu temu. Dobro je znati da se prilikom screenshota tamna tema neće vidjeti, ali i na to da će tema utjecati na svjetlinu ikona na zaslonu.

4. Pristupi Chrome pregledniku s drugih uređaja

Ako koristiš Chrome kao zadani preglednik, znaš li da možeš pristupiti otvorenim tabovima na drugim mobitelima i tabletima? Dok god si povezan na Chrome sa svojim Google računom kada otvoriš novi tab vidjet ćeš nedavne (eng. recent) tabs opciju u donjem desnom dijelu zaslona. 

5. Ostavi kontaktne informacije u uređaju u slučaju da izgubiš telefon

Ovo je koristan savjet za sve koji znaju zaboravljati stvari. Ako izgubiš mobitel i misliš da ga je netko našao, možeš ostaviti poruku na svom mobitelu s kontaktnim podacima.

Tu postavku možeš pronaći na Andorid Device Manageru koju smo opisali gore u tekstu. Sve što trebaš napraviti je otići u Postavke > Sigurnost > Lock screen poruka i ovdje dodati svoje kontaktne podatke. 

6. Skeniranje dokumenta putem mobitela 

U prošlosti kada smo htjeli skenirati neki dokument trebali smo imati skup i često velik skener. Danas možemo imati digitalnu kopiju svakog dokumenta na pametnom telefonu. Kvaliteta naravno nije jednako dobro kao kod profesionalnog skenera, ali može poslužiti i definitivno je praktičnije. 

skeniranje-pametni-telefoni-mogućnosti-android

Designed by Freepik

Ako želiš koristiti mobitel kao skener dostupno ti je nekoliko opcija. Možeš jednostavno slikati dokument i spremiti ga kao sliku ili ga pohraniti na Google Drivu za konvertiranje. 

Postoje i neke odlične aplikacije za to kao CamScanner ili Evernote. 

7. Pretvori pametni telefon u Wi-Fi hotspot

Ovaj proces pretvara tvoj pametni telefon u hotspot Wi-Fi mrežu na koju se drugi uređaji mogu spajati. Sve što trebaš napraviti je otvoriti Postavke uređaja > Više > Dijeljenje i prijenosni hotspot. Tamo možeš prilagoditi i promijeniti ime mreže te lozinku za spajanje.

Savjet više!

Izbjegni dodatne troškove i pripazi na potrošnju podataka te s kim dijeliš svoju mrežu.

8. Kompas i barometar na pametnom telefonu

Znaš li sve senzore koje ima tvoj uređaj? Na mobis.hr stranici svaki proizvod ima navedene senzore. Ako je tvoj uređaj opremljen senzorima za kompas možeš pomoću aplikacija pretvoriti svoj uređaj u kompas. 

Osim toga, barometar će učiniti tvoj uređaj u prijenosnu vremensku stanicu. Aplikacije kao Barometer Altimeter Dash Clock i Barometer Monitor mogu ti pomoći predvidjeti vremenske promjene. 

9. Skeniranje barkodova

Kamera na mobitelu zaista je moćna stavka svakog pametnog telefona. Lako može postati skener barkodova s aplikacijama kao Barcode Scanner. Aplikacija radi i s QR kodovima kao i s barkodovima, ali ima i mnogih alternativa.

Ali zašto bi netko htio skenirati barkodove? Najčešće zbog kupovina, ali i dobivanja dodatnih informacija. Kako su telefoni postali pametni, tako su postale trgovine. Primjerice, ako vidiš proizvod u trgovini jednostavno možeš usporediti cijenu online ili naručiti proizvod koji trenutno nije u prodavaonici. 

vježbaj-s-pametnim-telefonom-android-mogućnost-aplikacija

Designed by Freepik

10. Praćenje zdravlja i tjelovježbe

Različite aplikacije o kojima smo već prije pisali mogu pratiti tvoje hodanje ili trčanje te druge aktivnosti. Postani i ostani aktivan, a tvoj mobitel neka postane najbolji fitness trener. 

 

Ako želiš novi pametni telefon koji može sve to, a i još više:

 

Pronađi najbolju ponudu pametnih telefona ovdje!
 

Izvor fotografija: 

Designed by Freepik

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel