Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 26. veljača 2021.

Svima su nam super razne opcije i mogućnosti koje imamo u sklopu naše kamere u pametnom telefonu. No, imati kvalitetnu kameru samo je pola uspjeha, pa ju je potrebno naučiti koristiti najbolje što možeš, a to možeš postići u ručnom (pro) načinu rada.

Time možeš prilagođavati opcije kako bi stvorio sliku baš kakvu želiš. Ukoliko niti profesionalac ovo može zvučati zahtjevno ali u ovom vodiču naučit ćemo te nekim osnovama bez problema.

Dok neki pametni telefoni nemaju pro način rada, većina ih zapravo ima. Ukoliko se ipak nađeš u situaciji da nemaš tu opciju, jednostavno otvori Google Play Store i preuzmi neku od aplikacija za ručno fotkanje.

Razumijevanje trokuta ekspozicije

Osnovna stvar s kojom je bitno započeti je razumijevanje kako trokut ekspozicije funkcionira. On obuhvaća tri elementa, a oni su: ISO, otvor blende i brzina okidanja. Obzirom da su oni povezeni, potrebno je pronaći ravnotežu između njih kako bi ekspozicija slike bila ispravna. Također je bitno znati da prilagođavanje svakog pojedinog elementa utječe na kvalitetu slike.

ISO je International Organization of Standardization (međunarodna organizacija za standardizaciju) koja je zadužena za standardizaciju osjetljivosti senzora kamere. To znači da tijekom fotkanja, promjenom ISO-a utvrdit će se koliko je senzor osjetljiv na svjetlost. Kvaliteta fotografije će se smanjiti prilikom povećavanja ISO standarda.

Kamere imaju zatvarač koji pokriva i otkriva senzor, te njegova brzina određuje koliko će ostati otvoren kako bi što više svjetla moglo doći do senzora. Veća brzina zatvarača rezultirat će manjom ekspozicijom, ali će ti fotka biti oštrija.

Sustavi kamera imaju rupu kroz koju svjetlost mora proći kako bi došla do senzora, a taj otvor (apenture) kontrolira koliko je široka ili uska ta rupa. Širi otvor povećat će ekspoziciju, te će isto tako pozadinu zamutiti. Ukoliko želiš više fokusirati, uži otvor blende će ti tu bolje koristiti, ali ćeš morati podesiti ekspoziciju mijenjanjem ISO-a ili brzine zatvarača.

White balance u ručnom načinu rada

Ovu opciju ćeš sigurno pronaći u svakom pametnom telefonu, a ona podešava boju koja predstavlja bijelo svjetlo, ali time i ostale boje. Time u svojim fotkama možeš istaknuti toplije ili svjetlije tonove. Također je korisno kod kompenzacije kod bilo kakve promjene boje, koju može uzrokovati izvor svjetlosti. Ako si ikada primijetio da ti fotke slikane unutra izgledaju blago narančasto, ovo je postavka koju je potrebno podesiti.

Prilagodba ekspozicije

Kamere pokušavaju pogoditi pravu ekspoziciju svjetlosti, ali rezultat nije uvijek onakav kakav želimo, obzirom da nekada želimo da nam fotke budu svjetlije ili tamnije. Sa ovom opcijom, na kameri možeš pravilno podesiti ekspoziciju svjetla.

Postani PROfesionalac sa ovim odličnim uređajima

 

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel