Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 09. srpanj 2021.

Svima nam je važno što bolje zaštititi vlastite podatke, pogotovo na pametnim telefonima koji su postali uređaj bez kojeg se ne može. Jedan od najboljih načina zaštite svih računa koje imaš je dvostruka lozinka ili autentifikacija.

Ovo je način koji web servisima omogućava dvostruki pristup računu korisnika radi provjere pokušaja prijave. U praksi to uključuje provjeru putem broja mobitela ili mail adrese, a funkcionira tako da kada se prijavljuješ na određeni račun svoj identitet potvrđuješ dva puta, prvi put lozinkom koji su unaprijed odredio, a odmah nakon na mail ili SMS dobivaš kod koji upisuješ u aplikaciju u koje se prijavljuješ.

Kako postaviti dvostruku autentifikaciju?

Sada kada smo se upoznali sa osnovama i terminima, možemo vidjeti kako to funkcionira u praksi odnosno, kako ju postaviti kod određenih aplikacija.

Dropbox

Kada otvoriš svoj Dropbox račun, klikni na svoju profilnu fotku i otvori postavke. Zatim, potrebno je otvoriti sigurnost i pronaći dvostruku verifikaciju koja će imati informaciju da li ti je uključena ili nije. Ukoliko nije, samo ju uključi i biraj da li kod želiš primiti putem SMS-a ili e-maila.

Facebook

Kod Facebook-a drugačije je postavljanje dvostruke verifikacije na mobilnoj i desktop aplikaciji. Na pametnom telefonu potrebno je otvoriti postavke, zatim dio koji se odnosi na sigurnost i privatnost. U ovom izborniku potrebno je odabrati sigurnost i prijava i odabrati dvostruku verifikaciju.

U desktop verziji potrebno je otvoriti postavke i privatnost, zatim prečice sigurnosti i u tom izborniku potražiti sigurnost računa i odabrati dvostruku verifikaciju.

Google

Najlakši način za uključivanje dvostruke verifikacije za sve Google servise (Gmail, Drive, Youtube, Google Maps…) je otvoriti glavnu stranicu za Google dvostruku verifikaciju. Tamo je moguće započeti cijeli proces, prvo se potrebno prijaviti u svoj Google račun i odabrati pametni telefon koji je povezan sa Google računom. Nakon toga ćeš na mobiteli primiti poruku od Google-a gdje ćeš morati upisati svoj telefonski broj i možeš birati između dvije opcije, želiš li primiti verifikacijski kod putem SMS poruke ili putem poziva.

Kada si odabrao željenu metodu Google će provjeriti da li sve funkcionira i ukoliko je sve u redu, svaki puta kada se ulogiraš u bilo koji od Google servisa dodatni oblik verifikacije će se pojaviti na zaslonu tvog pametnog telefona gdje ćeš jednostavno birati Da/Ne.

Instagram

Dvostruka verifikacija za Instagram uvedena je dosta kasnije, 2017. godine. Za njezinu aktivaciju potrebno je otvoriti svoj profil i u postavkama odabrati sigurnost i unutar tog izbornika pronaći i odabrati dvostruku verifikaciju. Ovdje, također možeš birati između dvije opcije, da ti kod za prijavu dolazi putem SMS poruke ili kroz aplikaciju za dvostruku verifikaciju.

Whatsapp

Unutar ove aplikacije u postavkama, potrebno je pronaći postavke za račun i otvoriti dvostruku verifikaciju i samo ju uključiti. Nakon toga morat ćeš upisati lozinku od 6 brojeva koju si unaprijed odredio.

Novi mobitel te čeka

 

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel