Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 20. listopad 2018.

Prilikom kupovine novog smartphonea moramo odabrati između puno stvari. Jedna od njih je tip zaslona. Na novim pametnim mobitelima najčešće imamo izbor IPS LCD zaslona i Super AMOLED zaslona. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane, a danas ćemo objasniti točno što moraš znati o svakom od njih bez da ulazimo u kompleksne tehničke aspekte.

AMOLED

Active Matrix Organic Light Emitting Diode, ili skraćeno u AMOLED, je tip zaslona u kojemu je svaki piksel osvijetljen posebno. Radi se o organskim elementima koji svijetle kada se kroz njih pušta struja. Zvuči vrlo jednostavno, u praksi je i vrlo praktično. 

Photo from pexels.com

Zaslon se temelji na hrpi crvenih, zelenih i plavih LED diodi, što dovodi do toga da se može kreirati široka paleta boja. OLED tehnologija je predak AMOLED tehnologiji, dok AMOLED slijedi Super AMOLED. Super AMOLED je, može se reći, zaštitni znak Samsunga (a sve češće ga koristi i Nokia) koji je stvarno napravio super posao s njim, te ispravio neke „dječje bolesti“ AMOLED zaslona. 

Odličan primjer uporabe SAMOLED zaslona je „Always-On display“, koji na gotovo ugašenom zaslonu prikazuje sat, datum i obavijest tako da pali samo potrebni broj piksela na zaslonu. To sve uspijeva zato što AMOLED prikazuje crnu boju pasivno – potpuno se isključe LED diode koje pritom i štede bateriju. 

Neke od loših strana AMOLED zaslona su teža i skuplja proizvodnja, nemamo tako oštar prikaz kao na IPS ekranu, slabije pozadinsko osvjetljenje koje se osjeti po sunčanom vremenu. 

IPS LCD

In-plane Switching Liquid Crystal Display, ili skraćeno IPS LCD, tip je zaslona koji koristi više tankih slojeva stakla između kojih su tekući kristali. Zatim polarizirano svjetlo prolazi kroz vertikalni i horizontalni filter koji određuje svjetlinu i koji je piksel upaljen ili ugašen. 

Jedan od predaka IPS-a je TFT, za kojeg je karakterističan spor odaziv, isprane boje te nemogućnost gledanja zaslona pod kutom. IPS je vrlo dobro riješio ovu poteškoću, omogućio je puno brži odaziv, bolji i oštriji prikaz boja te širokokutni prikaz sadržaja.

Koji je najbolji primjer IPS LCD zaslona? 

Najbolji primjer napretka IPS LCD zaslona su iPhone 7 i iPhone 8. Za IPS se često govori da nudi prirodnije, dok AMOLED nudi „življe“ boje. To je jer IPS LCD ne prikazuje crnu boju „pasivno“ – već ju doista prikazuje – što znači da kontrast i crnina mogu patiti ako, na primjer, gledate film smješten u svemiru.

 

Photo from pexels.com

 

Na pozitivnu stranu, pikseli mogu davati utisak da su više „stisnuti“ jedan uz drugog, što nam daje odličnu oštrinu i čistinu sliku – nešto što je Apple što više pokušavao zastupati na svojim starim iPhone uređajima.

Koji tip zaslona odabrati?

Ne možemo konkretno reći da je jedna tehnologija bolja od druge – svaka ima svoje polje primjene. No, svakako je poželjno znati što koja tehnologija donosi i sadrži. Kvaliteta zaslona se na kraju svodi na to kako će proizvođač aplicirati određenu tehnologiju na svoj uređaj. Mnoga pitanja i poteškoće koje su navedene se rješavaju svakim danom u Appleu i Samsungu, tako da je poželjno čitati nove recenzije da bi znali koliko je koja tehnologija zapravo napredovala te koja najviše odgovara tvojoj potrebi.

 

Pronađi savršen zaslon za sebe već danas!

 

 

Izvori fotografija: pexels.com

 

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Nema komentara. Budi prvi!

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel