Košarica 0 Košarica je prazna 0
Datum objave: 24. travanj 2018.

Što je NFC tehnologija na mobitelima? 

NFC tehnologija ili eng. Near Field Communication odnosno u prijevodu bežična tehnologija prijenosa podataka na male udaljenosti. Koristi se za prijenos podataka između dva uređaja. Podaci mogu biti fotografije, video zapisi, dokumenti ili čak plaćanje usluga i proizvoda. 

Ta dva uređaja mogu biti bilo koja dva NFC uređaja, primjerice dva mobitela ili mobitel, pametni sat i POS terminal za kartično i bežično plaćanje. Komunikacija se odvija putem radio valova.

plaćanje_NFC_pametni_sat

Designed by Freepik

Prvi put se NFC tehnologija pojavila na Android verziji v4.0 odnosno Android Ice Cream Sandwich. 

Kako možeš saznati da tvoj pametni telefon ili mobitel podržava NFC tehnologiju? 

Nemaju svi mobiteli podržanu NFC tehnologiju. Ako se stražnji poklopac tvog uređaja može odvojiti od kućišta odnosno ako možeš otvoriti poklopac, informacija o NFC-u najčešće ćeš moći pronaći na bateriji mobitela

Ako ne možeš odvojiti stražnji poklopac baterije, ponekad možeš pronaći N oznaku na poleđini uređaja. 

Definitivno najjednostavniji i najpouzdaniji način za utvrđivanje da tvoj mobitel podržava NFC je tako da u Postavkama odabereš Više > NFC ili/i Android Beam.

Ako ove opcije nema, onda NFC nije omogućen za tvoj model mobitela.

plaćanje_nfc_pametni_telefon_mobitel

Kako aktivirati NFC? 

Za aktivaciju NFC tehnologije trebaš slijediti korake: 

  1. Odaberi Postavke > Više
  2. Pronađi NFC i odaberi uključivanje mogućnosti 
  3. Ako imaš dostupnu mogućnost Android Beam trebaš i nju odabrati 

Kako podijeliti sadržaj putem NFC-a?

Nakon aktivacije NFC tehnologije na odabranom uređaju potrebno je otvoriti sadržaj koji želiš podijeliti. Prisloni oba uređaja jedan uz ili na drugoga. Pričekaj da zvučnu obavijest i potvrdu da su se uređaji međusobno detektirali. Kada se na pošiljateljevom uređaju prikaže obavijest „Dotakni za dijeljenje“ potrebno je dotaknuti zaslon uređaja. 

Tada će se ponovno začuti zvučna obavijest o prijenosu. 

Za dijeljenje i primanje sadržaja, podataka i informacija oba uređaja moraju imati uključenu NFC tehnologiju. Niti jedan od uređaja ne smije biti zaključan ili ugašen. 

Kada prijenos podataka započne nemoj odvajati uređaje, a zvučna obavijest javit će ti kada je sadržaj uspješno poslan. 

vrste korištenja nfc tehnologije

Designed by Freepik

Što možeš dijeliti putem NFC tehnologije? 

  • Aplikacije – primatelj će dobiti link na Play Store stranicu aplikacije spremnu za preuzimanje
  • Web stranice i sadržaj – NFC ne šalje stranice kao takve nego link za odabranu stranicu
  • YouTube video zapise – isto kao i s web stranicama dobit ćeš link na odabrani video
  • Kontakte 
  • Fotografije 
  • Podatke s NFC naljepnica i privjesaka

Uz gore navedene podatke i informacije sigurni smo da je najzanimljivija mogućnost bežičnog plaćanja. Upravo je prema ovoj mogućnosti NFC najpoznatiji. Trenutno je dostupna i u obliku naljepnica koje se stavljaju na mobitel, a sadrže podatke o tvom računu. 
 

Odaberi mobitel za sebe koji podržava NFC!

 

Izvor naslovne fotografije: 

Designed by Freepik

Želimo čuti tvoje mišljenje, javi nam se.

Ovdje možeš vidjeti naš bonton komentiranja.

Ocijeni članak

Tvoj email koristit će se samo u svrhu odgovaranja na komentar te neće biti vidljiv drugim korisnicima. Tvoje ime i prezime prikazat će se kao puno ime i prvo slovo prezimena (npr. Ivan I.).
Komentari (10)
Dragan 01.09.2021.
Poštovani, Sve pohvale za vaš rad jednom rečju ste Super. Ako može odgovor da li može da se prebacuju aplikacije sa jednog na drugi telefon preko Nfc ako nema opcije Android Bim? Srdačan pozdrav.
Odgovori
Nives Tomac 10.09.2021.
Pozdrav Dragane, drago nam je čuti pozitivan feedback od naših kupaca. To nam puno znači i tjera nas da budemo još bolji :) Vezano za tvoj upit Android Beam je zamjenjen novom android značajkom – Nearby share, tako da se sada taj protokol koristi za prebacivanje podataka putem NFC-a. Na ovom linku možeš potražiti detalje: https://gadgetgang.com/how-to-use-nearby-sharing-on-android-with-nfc/ Lijep pozdrav - mobis.hr tim
Natalija Žic 21.08.2021.
Imam Radmi 9T i podržava NFC ali kad ga upalim jednostavno kod ga nema niti se pokazuje da je upaljen kao na primjer gore ima ikona kad upalim blutut a za NFC nema ikone da je upaljen
Odgovori
Nives Tomac 10.09.2021.
Pozdrav Natalija, u tom slučaju bilo bi najbolje da se obratiš u servis pa da ti oni pogledaju u čemu bi mogao biti problem. Lijep pozdrav - mobis.hr tim
robert sabol 14.08.2021.
jasno i kratko !
Odgovori
Nives Tomac 10.09.2021.
Pozdrav Robert, drago nam je da ti se sviđa članak. Za više informacije i novosti poprati naš blog jer svaki tjedan izlaze novi članci. :) Lije pozdrav - mobis.hr tim
Igor 24.04.2021.
Bog! Kćer je kupila Xiaomi redmi note 9S i želi sinkronizirati stvari sa starog Samsunga. Na Xioamiju piše da podržava NFC ali ga nigdje nema u postavkama već samo ima Mi dijeljenje. Kako to da nema NFC i kako ih onda uopće sinkronizirati' Hvala vam!
Odgovori
Marina 03.05.2021.
Pozdrav Igor, Xiaomi Redmi Note 9S nažalost ne podržava NFC. Obzirom da prebacujete podatke sa Samsung na Xiaomi mobitel, nećete moći koristiti Mi share jer je on namijenjen za prebacivanje podataka sa Xiaomi uređaja na Xiaomi uređaj. Najbolje da preuzmete neku od aplikacija koje vam može pomoći u prebacivaju podataka sa mobitela na mobitel. Probajte pretražiti "Najbolje aplikacije za prebacivanje podataka sa Androida na Android" Lijep pozdrav, mobis.hr tim
nina 31.03.2021.
da li se takav prijenos informacija može odvijati i između dva mobitela, a da ja ne znam. npr. podaci o mom bankovnom računu kao što ste naveli. ako netko dođe blizo mog moba isto tako može aktivirati prijenos podataka, kada ja nisam u blizini, jel tako?
Odgovori
Marina 13.04.2021.
Pozdrav Nina, Za korištenje NFC-a oba uređaja ga prvo trebaju imati upaljena, ukoliko to nemate vaši podaci se ne mogu prebaciti na drugi uređaj. Također, za svaki prijenos podataka javlja se obavijest na zaslonu mobitela koju je potrebno potvrditi. U svakom slučaju mobitel vam treba biti otključan. Nadam se da smo vam pomogli. Lijep pozdrav, mobis.hr tim

Prijavi se na newsletter i saznaj sve novosti i najbolje ponude!

Upiši svoju mail adresu nakon čega ćemo ti poslati aktivacijski link. Klikom na link potvrđuješ svoju adresu  

Zatvori

Tvoja privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na tvoje uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možeš urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitaj u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps

Facebook messenger 

Live chat

Sendgrid

Jeftinije.hr - sMind ankete i certifikati

Mailchimp

Google tag manager

Google analytics

Google ecommerce

Zopim chat

Facebook pixel